Biophilic Design – udsmykning

Biophilic Design – trivsel på arbejdpladsen

Hvad handler Biophilic Design om?

Biophilic Design handler om – forenklet sagt – at trække naturen ind i rum og bygninger. Fordi det gavner vores velbefindende, reducerer stress og fremmer trivsel.

Det kan gøres på utallige måder. Både via materialer fra naturen, med planter, plantevægge, ved at gengive naturen visuelt på forskellig vis. I form af farver, mønstre, motiver skåret ud i fx bambus eller finér, tapeter med inspiration fra et botanisk univers. Som på billedet her fra en opgave, jeg udførte for Living Development, der lejer kontorlokaler ud i smukke, rekreative omgivelser lidt uden for Odense.

Biophilic Design og urbanisering

Mennesket har gennem årtusinder levet i naturen, på savannen og vores hjerne er designet til reagere på det. Og selvom halvdelen af jordens befolkning nu bor i byerne – eller netop derfor, er det relevant at inddrage elementer fra naturen i rum og bebyggelser.

Jeg læste forleden, at når vi færdes i byen, er vores system konstant i alarmberedskab.

Fordi der er så mange flere indtryk og signaler vi skal reagere på. Det betyder ikke, at det ikke er skønt og stimulerende at bo i byer – men det er nødvendigt med rekreative, beroligende områder – og rum, hvis vi skal være i balance, lade op og trives.

Biophilia

Den amerikanske biolog og professor Edward O. Wilson udgav i 1984 ”Biophilia”. (Og kunstneren/sangerinden Bjørk udgav et album med den titel i 2011) Her beskriver han menneskets medfødte forbundethed til naturen – og peger på behovet for, at vi fortsat har forbindelse til naturen.

Undersøgelser viser, at ophold i naturen er med til at reducere symptomer på depression og angst – og sænke vores stressniveau betydeligt.

Derfor giver det mening at inkorporere elementer fra naturen – direkte eller indirekte i arbejdsrum, venterum, opholdsrum.

Trivsel på arbejdspladsen

Tænk på hvor mange timer, der hver dag tilbringes på arbejdspladser, læreranstalter – på kontorer. Der kan gøres rigtig meget med både farvesætning og design af skræddersyet udsmykning for at skabe et miljø hvor mennesker kan trives. Og dermed også kan fokusere, koncentrere sig og præstere bedre.

Hvordan kan det gøres?

Har du rum, som mangler liv og en rar og imødekommende stemning?
Men er i tvivl om hvor meget – eller måske hvor få justeringer – der skal til for at skabe bedre rammer for de mennesker, der skal arbejde og trives der.

Du er velkommen til at kontakte mig og få en uforpligtende snak om dit specifikke rum